11 iskola nyert 3D nyomtatót a FreeDee jóvoltából

11 hazai oktatási intézmény nyert Makerbot Replicator 3D nyomtatót a FreeDee Printing Solutions és a MakerBot közös kezdeményezésének, a "MakerBot a tanteremben" iskolai 3D nyomtató pályázatnak köszönhetően. A kampány során a magyar oktatási intézmények, az általánostól a felsőoktatási szintig pályázhattak a high-tech eszközökért. A változatos és újszerű oktatási felhasználást valamint a technológia terjedését a nyertes intézmények körének sokszínűsége is biztosítja: az ország különböző pontjain működő hagyományos intézményeket, mérnöki szakközepet és egyetemet is találhatunk közöttük.

A FreeDee Printing Solutions január végén hirdette meg felhívását, melyben azt kérte pályázásra jogosult intézményektől, válaszolják meg egy A4-es oldalnyi terjedelemben, mire használnának egy 3D nyomtatót és miért éppen őket válassza a cég. A felajánlott nyeremény 10 darab MakerBot Replicator 2 és egy darab MakerBot Replicator 5thGen 3D nyomtató volt. Mint kiderült, a legtöbbeknek a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megálljanak az oldal alján az ötletek. Az iskolák felkészültsége, elkötelezettsége és kreativitása felülmúlta a szervezők legoptimistább várakozásait is.


[+]

A 11 elnyerhető gépért összesen 413 iskola jelentkezett, bizonyítva ezzel, hogy a 3D nyomtatás jelentősége, lehetőségei és alkalmazási területei jól ismertek és vonzóak a diákok és a pedagógusok számára egyaránt. A résztvevők 46 százaléka általános iskola, 37 százaléka középiskola, 15 százalék pedig felsőoktatási intézmény volt. Kelet-Magyarországról, a Dunántúlról illetve a fővárosból és vonzáskörzetéből nagyjából hasonló arányban érkeztek pályázatok, míg az észak-magyarországi résztvevők aránya elérte a 12 százalékot.


[+]

A részvétvevők magas száma és a pályázatok minősége egyértelművé tette – mondta Simó György ügyvezető az ünnepélyes eredményhirdetésen -, hogy a munka itt nem ér véget, más gyártókkal és a kormányzattal összefogva remélhetőleg már a közeljövőben bővíteni tudják a saját 3D nyomtatóval rendelkező iskolák körét. A Freedee a lehetőségeihez képest szeretné honorálni az összes iskolát, akik vették a fáradtságot és elkészítették a pályázati anyagot, ezért a következő hetekben felajánlja, hogy minden iskola delegálhasson egy-egy tanárt a Freedee 3D Akadémia bevezető kurzusára térítésmentesen.


[+]

A nyertes pályázatot benyújtó intézmények:

  • Debreceni Egyetem Informatikai Kar, Debrecen
  • Herman Ottó Általános Iskola, Budapest
  • Veres Péter Gimnázium, Budapest
  • BGSZC Katona József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Felnőttoktatási Gimnáziuma, Budapest
  • Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest
  • Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakiskolája, Szeged
  • Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza
  • Kecskeméti Katona József Gimnázium, Kecskemét
  • Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Veszprém
  • Horváth Boldizsár Kollégium, Szombathely
  • Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakközépiskolája, Zalaegerszeg

Előzmények